Запобігти страшній недузі

Запобігти страшній недузі

       Запобігти страшній недузі

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раком. Його проголошено Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями (UICC) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Мета Дня – підвищення обізнаності про рак як про одне з найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернення уваги до проблеми запобігання, виявлення та лікування цього захворювання.

Всесвітня організація охорони здоров’я нагадує: хоч рак і залишається смертельно небезпечною хворобою, та у багатьох випадках їй можна запобігти. Існує понад сто видів раку, і ці показники лише зростатимуть.

Рак – це хвороба, викликана неконтрольованим поділом. Він викликаний мутаціями – змінами в ДНК, що безпосередньо впливають на гени, а ті спричиняють нестримний приріст клітин. У здоровому організмі потужні генетичні механізми регулюють поділ клітин та їхню загибель. Натомість в ураженому раком організмі порушені механізми дають волю клітинам, а ті не можуть припинити свого поділу. Проте рання діагностика раку дає шанс на ефективне лікування, наголошують фахівці.

Найбільша кількість чоловіків вмирає від раку легенів, шлунку, печінки, ободової та прямої кишки та стравоходу.

Найбільше жінок у всьому світі помирає від наступних п’яти видів раку: раку грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки. У багатьох країнах, що розвиваються, рак шийки матки є найпоширенішим типом раку.

Ось причини, що викликають рак:

  1. Ожиріння

Надлишковий рівень інсуліну, властивий людям з ожирінням, стимулює розвиток ракових пухлин у кишечнику або підшлунковій залозі.

  1. Алкоголь

Зловживання алкоголем збільшує ризик розвитку пухлини ротової порожнини, гортані, стравоходу, печінки, молочної залози і товстої кишки.

  1. Тютюн

Куріння може викликати рак легенів або рак ротової порожнини. При вдиханні диму хімікати проникають у кров і транспортуються по всьому тілу.

  1. Робоче місце

Робочі обов'язки деяких людей зобов'язують їх контактувати з небезпечними канцерогенними речовинами. Наприклад, у працівників фарбувальної промисловості рак сечового міхура знаходять частіше, ніж у інших людей.

  1. Ультрафіолет

Ультрафіолетове сонячне випромінювання є основною причиною виникнення раку шкіри. Не позбавлене небезпеки й ультрафіолетове світло в солярії.

Такі види раку, як рак молочної залози, рак шийки матки та рак товстої і прямої кишки є виліковними у разі їх раннього виявлення та належного лікування.

Більше 30% випадків смерті від раку можна запобігти, головним чином завдяки утриманню від вживання тютюну, здоровому харчуванню, фізичній активності і помірного вживання алкоголю.

 

Україна вирізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом із серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Щороку майже 180 тиcяч українців хворіють на злоякісні новоутворення, а помирає від різних форм раку близько 90 тисяч. На обліку в онкологічних установах України перебуває понад мільйон хворих.

 

Як уберегтись від раку

З кожним роком числоонкологічниххворих постійно зростає. Таку тенденцію фахівці пов’язують з різними обставинами: збільшенням тривалості життя, забрудненням навколишнього середовища, шкідливими звичками, гіподинамією, спадковістю та іншими причинами.

Висока смертність від онкологічних захворювань в першу чергу пов’язана з пізнім зверненням хворого до лікаря, коли хвороба вже складно піддається лікуванню. Відзначимо, що досягнення сучасної медицини дозволяють діагностувати і повністю лікувати рак на ранніх стадіях, а також усувати безліч передпухлинних станів. У боротьбі з раком в розвинених країнах величезна роль відводиться первинній та вторинній профілактиці онкологічних захворювань.

Первинна профілактика.

Первинна профілактика раку - це комплекс заходів щодо усунення впливу на людину канцерогенних (що викликають рак) речовин.

Список джерел канцерогенів досить великий, та в даній статті ми акцентуємо увагу лише на деяких з них. Одним з провідних факторів розвитку онкологічних захворювань єкуріння. В тютюновому димі міститься більш 3500 хімічних сполук, серед яких безліч поліциклічних ароматичних вуглеводнів, нітромістячих речовин і ароматичних амінів, що є сильними канцерогенами.

Психогігієна. Давно встановлено чіткий взаємозв’язок між психічним здоров’ям людини і злоякісними захворюваннями. Нервово-психічні травми, емоційна пригніченість і депресія підвищують ймовірність розвитку злоякісного процесу в будь-якій частині організму.

Збалансована дієта. У розвитку ракових захворювань важливу роль відіграє характер харчування. Відзначено, що надмірне вживання м’ясних продуктів і смажених страв збільшує ризик появи злоякісних новоутворень. У профілактичних цілях рекомендується збагатити раціон харчування продуктами рослинного походження з високим вмістом вітамінів А, С і Е, що володіють антиоксидантною і онкопротекторною дією.

Біохімічна профілактика. Метою біохімічної профілактики є нейтралізація бластоматозного ефекту канцерогенних речовин за допомогою хімічних та / або біологічних препаратів. Так, наприклад, одним із прикладів біохімічної профілактики є використання спеціальних препаратів для очистки води від забруднень важкими металами та іншими канцерогенними сполуками.

Медико-генетична профілактика. Можливості сучасної медицини дозволяють виділяти сім’ї з несприятливою спадковою схильністю і імунологічною недостатністю, що збільшує ризик появи злоякісних пухлин. Таким людям рекомендується уникати контактів з канцерогенами і вести здоровий спосіб життя.

Вакцинація. Деякі види раку (наприклад, рак шийки матки) розвиваються внаслідок вірусної інфекції. На сьогоднішній день розроблена вакцина від деяких видів вірусу папіломи людини, що викликають рак шийки матки.

Первинна профілактика онкологічних захворювань дозволяє знизити ймовірність розвитку злоякісного процесу на 70-90%!

 

Харчування та рак.

Харчування є одним із найвагоміших факторів не лише у профілактиці, але і у лікуванні раку. Ось що потрібно змінити у харчуванні для профілактики раку.

Переглянути розмір порцій.Доведено, що переїдання спричинює надмірне утворення жиру в організмі, що призводить до порушення гормонального балансу, що, в свою чергу, стимулює посилений ріст клітин. Відомо, що рак розвивається внаслідок змін в одній-єдиній клітині, яка необмежено починає ділитися, а організм втрачає контроль над цим процесом і не може його зупинити.

Зменшити споживання насичених жирів та копченостей. Смажена їжа, ковбасно-сосисочні вироби, кондитерські, особливо ті, що містять маргарин та креми, сприяють розвитку атеросклерозу та хвороб, пов’язаних із ним – ожиріння, гіпертонії, діабету, онкологічних захворювань. У ковбасні вироби в якості консерванту додаються нітрити, які в організмі перетворюються на канцерогеннінітрозаміни.

Включити "протизапальні" жири у раціон. Замінити соняшникову, кукурудзяну, соєву олії на мононенасичені (оливкова олія, авокадо) та омега-3 жири (риб’ячий жир, лляне насіння, волоські горіхи). Олії, багаті омега-6 та омега-9 жирами, до яких відносяться соняшникова,кукурудзяна та соєва, спричинюють "тихі" запалення в організмі. Але із жирами також не можна перебрати міру: денна норма споживання – 1 столова ложка.

 

Обмежити вживання алкоголю.Широко нав’язувана думка про те, що алкоголь є корисним, не відповідає дійсності: споживання алкоголю підвищує ризик розвитку раку, особливо ротової порожнини, стравоходу, печінки, підшлункової залози.

Вживати 4-5 порцій овочів, фруктів, ягід щодня. Прийом овочів та фруктів скорочує ризик розвитку раку майже у 2 рази таких захворювань, як рак молочної залози, сечового міхура, простати, легенів. Рослинна їжа є джерелом вітамінів, мінералів та так званихфітохімічних речовин, які захищають клітини організму від руйнуючої дії вільних радикалів (вид молекул або атомів, які "бомбардують" клітини і призводять до хвороб, мутацій та передчасної смерті), мають антимутагенні властивості (запобігають злоякісному переродженню клітин), антиканцерогенні (запобігають поділу ракових клітин), імуномоделюючі (підвищують імунний "контроль" організму над розвитком раку). Тому чим різноманітнішою є наша їжа, тим більше фітохімічних речовин одержує організм, тим кращим є його захист.

Прикладами фітохімічних речовин єкаротиноїди, які містяться у моркві, чорниці, помідорах (каротиноїдів налічується понад 5 різновидів – жовті, оранжеві, червоні);катехіни(зелений чай, цитрусові);лігнани(насіння льону),ізофлавони(соєві продукти) та багато інших. І кожен із них "прицільно" захищає клітини тих чи інших органів. Наприклад, каротиноїди чорниці (антоціани) та моркви (бета-каротин) захищають сітківку ока, ізофлавони сої – від пухлин яєчників.

Збільшити споживання харчових волокон. Харчові волокна (клітковина), це не що інше, як м’якоть фруктів та ягід, овочів, листової зелені, оболонки злакових. Харчові волокна, як губка, затримують токсичні речовини, канцерогени, які потрапили або утворились у шлунково-кишковому тракті, не допускають їхнього всмоктування у кишечнику. Сучасна людина споживає приблизно 7 грамів харчових волокон в день, замість необхідних 30-40 грамів. Такий дефіцит стає причиною поширеного раку товстого кишечника, який стоїть на першому місці з усіх онкологічних захворювань.

Вживати продукти, багаті селеном(пшеничні та вівсяні висівки, часник, горіхи, печінка, дріжджі). Селен сприяє зміцненню імунітету, захищає мембрани та ДНК клітин від злоякісних перероджень.

Споживати білкові продукти високої біологічної цінності. Амінокислоти, з яких, як із цеглинок, складаються білкові продукти, є "будівельним матеріалом" для утворення імунних клітин. Відомо, що злоякісні пухлини значно частіше виникають у літніх людей - у віці 70 років чоловіки у 100 разів мають більший шанс захворіти на рак, а жінки – у 70 разів. Це пов’язано із зниженням імунітету та збільшенням числа "поломок" у клітинах. Імунна система – це потужний орган контролю за виявленням та знищенням ракових клітин, які в нашому організмі утворюються щодня.

 

Враховуючи, що організм дорослої людини складається із 10 трильйонів клітин, можна уявити які складні та надійні механізми регуляції забезпечують щохвилинно їхню злагоджену роботу. Підраховано, що щодня в нашому організмі вмирають та заміщуються близько 70 мільярдів клітин, тому важливо, щоб імунітет був на високому рівні.

До білкових продуктів відносяться яйця (зварені нам’яко або паровий омлет), кисломолочні продукти (а також молочна сироватка), риба, нежирна птиця, бобові (сочевиця, турецький горох, квасоля, боби). Раз в тиждень рекомендовано вживати невелику порцію печінки, яка є джерелом особливо цінного амінокислотного комплексу – глутатіону, який підвищує детоксикаційну функцію печінки, і, відповідно, антираковий захист.

 

Підсумовуючи написане вище, можна узагальнити:

 

  1. Їжа на 75% повинна бути рослинного характеру.
  2. Склад її має бути максимально різноманітним: овочеві та фруктово-ягідні суміші.
  3. 2/3 повинно бути у сирому, 1/3 – у паровому, тушкованому, запеченому виді.
  4. Для зменшення потрапляння пестицидів та нітратів в організм, рекомендовано ретельно промивати овочі у проточній воді, замочувати у воді (на 1 годину), видаляти шкірку та верхні листя, "жилки" з капустяного листя, серцевину у моркви.
  5. Вживати свіжо очищені горіхи та свіжо полущене (мелене) насіння.
  6. Щодня вживати 1-2 склянки зеленого чаю. Любителям кави – до 2 чашок натуральної.
  7. До більшості страв додавати порошок куркуми (½ чайної ложки на порцію), часто вживати чай з імбиром, 1 раз в тиждень – капусту броколі (сирі суцвіття – у салати, "ніжки" – у супи та рагу), 2 рази в місяць – гриби шиїтаке (готуються 5 хвилин).
  8. Менше вживати цукру (рак "любить" солодке…на жаль).
  9. Після 40 років обмежити споживання червоного м’яса (до 1 разу в тиждень).
  10. Пити чисту воду.

Окрім харчування, важливо не забувати про фізичну активність: швидка ходьба протягом 1 години знижує ризик раку прямої кишки на 26%, раку грудей – на 30%, раку шлунка – на 40% і до 70% - раку простати, та 80% - раку матки та яєчників.

 

Рецепти для профілактики раку.

Антиоксидантний морс.
Порівну взяти різних ягід, наприклад, обліпихи, чорноплідної горобини, журавлини, вишень, збити їх у блендері до пюре; залити його гарячою водою і дати настоятися 15 хвилин. Процідити, додати 1 чайну ложку меду, випити. Курс – 1 місяць, 4 рази в рік.

Очищуючий кисіль.
1 столову ложку свіжозмеленого насіння льону, по 1 неповній чайній ложці висівок вівса та пшениці, ½ чайної ложки порошку куркуми залити гарячою водою і дати настоятися 15 хвилин. Перед вживанням змішати. Випивати перед сном. Курс – 1 місяць 4-6 разів на рік.

Вторинна профілактика.

Для онкологічних хвороб дуже гострим є питання ранньої діагностики. На жаль, ми боїмось сходити зайвий раз до лікаря, коли нас щось турбує — йдемо по шляху “якось минеться”, або ковтаємо краплі чи пігулки, які порекомендувала сусідка. Все це стає даремно втраченим часом, який міг би бути корисним для своєчасного лікування. Але для онкологічних хворих є ще гірший шлях - коли людина відмовляється від традиційного лікування та відправляється до шарлатанів, які обіцяють чудодійне зцілення. Скільки таких жорстоко обманутих людей приходить до онкологічних лікарень, втративши час та шанс на нормальне повноцінне життя!

Вторинна профілактика раку являє собою медичні заходи, спрямовані на діагностику передпухлинних станів, а також виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях, що забезпечує високу ефективність як хіміотерапевтичного, так і хірургічного лікування пухлини.

Не треба боятися пройти обстеження, розпочати лікування. Сьогодні можна стверджувати, що рак більше не є невиліковною хворобою. Безумовно це тяжка хвороба, лікування якої потребує сил та терпіння як від пацієнта, так і від лікаря. Більше половини людей, які захворіли на рак, живуть понад п’ять років з моменту встановлення діагнозу, а при деяких типах раку та своєчасному лікуванні — 80–95% пацієнтів живуть понад 15–20 років, і померають не від раку.